Tekoäly on kirjoittajan mainio sparraaja – korostan ”sparraaja”

Kirjoittajan asiantuntemus, kyky ajatella kriittisesti ja kokemus kielen vivahteista nousevat arvoonsa, kun tekoälyä hyödynnetään tekstituotannossa.

Matkani tekoälyn parissa alkoi aikoinaan hämmentyneissä tunnelmissa. Ensin siihen liittyi varovaista kiinnostusta, sitten hetken verran orastavaa huolta ja lopulta innostusta. Keskustelujen, koulutuksen ja jatkuvan perehtymisen kautta huomaan nyt saavuttaneeni uuden tason, jota värittää arkinen tekeminen ja inspiroivat oivallukset: Tekoäly toden totta on kirjoittajan mainio apuri, joka parhaimmillaan täydentää omia taitoja sekä varmistaa, että työ on kautta linjan laadukasta ja oivaltavaa.

Vaikka tekoäly antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tuottaa teknisesti laadukasta sisältöä, se ei kuitenkaan takaa sisällön syvällisyyttä tai erottuvuutta. Ilman ihmisen ymmärrystä ja taitoa, tekoälyn tuottama materiaali saattaa päätyä vain lisäämään digitaalisen maailman keskinkertaista sisältömassaa.

Väitän, että aitous ja ainulaatuisuus tulevat korostumaan jatkossa entistäkin kovempina kilpailuvaltteina, kun yritys haluaa saada äänensä kuuluviin sisällöntuotannon kautta.

Miten sitten tekstien laadun voi varmistaa tekoälyn aikakaudella?

Luottamalla ammattitaitoiseen tekijään. Vain kokenut kirjoittaja kykenee täysimääräisesti hyödyntämään AI:n tarjoamia hyötyjä siten, että lopputuloksena syntyy laadukkaita ja massasta erottuvia tekstejä.

Hyvän kirjoittajan arvokkaimpia ominaisuuksia ovat syvällinen ymmärrys toimivan sisällön rakennusaineista, kyky hahmottaa kokonaisuuksia, kriittinen ajattelu sekä luovuus. Tekoälyä hyödyntävän tekstintuottajan on osattava arvioida tarkasti robotin tuottamaa sisältöä tunnistaakseen siitä vahvuuksia ja heikkouksia sekä muutostarpeita. Usein tekoälyn tuottama teksti vaikuttaa ensi silmäyksellä varsin pätevältä, mutta tyypillisesti siitä paljastuu pian asiavirheitä tai robottimaisia – suorastaan koomisia – kielen koukeroita.  

Lisäksi tekoälyn kykenemättömyys ymmärtää asioiden syvällisiä konteksteja tai yhteyksiä saattaa voi johtaa pinnallisen, vanhentuneen tai jopa harhaanjohtavan sisällön tuottamiseen. Hyvällä kirjoittajalla on käsitys erilaisista tekstityypeistä, sekä siitä, mikä tekee sisällöstä vetovoimaista. Pitkäaikainen kokemus tekstien parissa työskentelystä auttaa hahmottamaan, mitkä näkökulmat ovat arvokkaita sekä lukijalle että tekstin julkaisevalle taholle: on osattava analysoida trendejä, yleisön mieltymyksiä, kohderyhmän käyttäytymistä sekä mahdollisesti myös sisällön eettisiä ja kulttuurisia ulottuvuuksia.

Verrataanpa asiaa valokuvaukseen: Tekoälyn avulla kuka tahansa voi luoda visuaalisesti vaikuttavia kuvia. Kuitenkin vain koulutettu valokuvaaja pystyy analysoimaan ja tulkitsemaan näitä kuvia syvällisesti, kuten arvioimaan valotusta, sommittelua ja visuaalista viestintää. Sama logiikka soveltuu kirjoittamiseen. Vaikka tekoäly voi tuottaa sujuvaa tekstiä, ammattikirjoittajan rooli on edelleen korvaamaton.

Miten itse hyödynnän tekoälyä tekstituotannossa?

Pääasiassa tiedonhakuun ja sparrailuun. Yksi AI:n suurimmista eduista sisällöntuotannossa on sen kyky tarjota näkökulmia ja ideoita. AI käsittelee ja analysoi valtavia tietomääriä salamannopeasti, jolloin samalla löytyy sellaisia yhteyksiä ja oivalluksia, jotka jäävät kirjoittajalta tai jopa haastateltavalta huomaamatta. Näin juttuun saattaa löytyä kiinnostavia kulmia, jotka rikastuttavat sisältöä ja tuovat tekstiin uudenlaista syvyyttä.

Lisäksi käytän tekoälyä avustajana luodessani esimerkiksi haastattelukysymyksiä, hioessani otsikoita ja laatiessani tiivistelmiä. Lyhyessä ajassa se on muodostunut yhdeksi monista tehokkaista työvälineistäni.

On selvää, että tekoäly tarjoaa kirjoittajille uusia työkaluja, jotka voivat helpottaa heidän työtään ja tehostaa tuotantoa. Tästä huolimatta ammattitaidon jatkuva kehittäminen on mielestäni edelleen aivan keskeistä. Tekoälyn nousu ei vähennä kirjoittajan roolin merkitystä – pikemminkin päinvastoin. Se korostaa tarvetta syvemmälle ymmärrykselle, luovuudelle ja kriittiselle ajattelulle – taidoille, jotka ovat ihmisen ainutlaatuisia vahvuuksia.

Ps. Ajan hengessä työstin artikkelin kuvan Midjourneyssa. Olen kuvapuolella vielä alkutaipaleella, mutta lopputulos on silti yllättävän toimiva – joskin hengetön. Aivan kuten valokuvaaja puhaltaa kuvaan sielun ja tunteen, saman tekee ihmiskirjoittaja teksteille – vaikka hyödyntäisikin tekoälyä tietyissä rutiinitöissä.